Gesztenyés fatörzs cukor- és gluténmentesen

Gesztenyés fatörzs cukor- és gluténmentesen

Hozzávalók
a tésztához:
7 tojás
3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
8 dkg darált mandula
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál vaníliakivonat
a töltelékhez:
2 dl tejszín
20 dkg mascarpone
20 dkg cukormentes natúr gesztenyemassza
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2 evőkanál rum
a díszítéshez:
cukrozatlan kakaópor
natúr főtt gesztenye
citromfűlevél

A tojásfehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk az édesítőszer felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A tojássárgáját a maradék édesítőszerrel és a vaníliával szintén szép habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot, végül beleszitáljuk és spatula segítségével, nagy mozdulatokkal beledolgozzuk a mandulát és a kakaót. A masszát sütőpapírral bélelt, 33×40 cm-es tepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, tiszta sütőpapírt terítünk rá, és szorosan felcsavarjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
A gesztenyét kikeverjük a rummal, az édesítőszerrel és a mascarponével. A tejszínt kemény habbá verjük és nagy, óvatos mozdulatokkal a gesztenyés krémbe forgatjuk. Ízlés szerint tovább édesítjük.
A piskótát kitekerjük, megkenjük a krém 2/3-ával, majd szorosan visszagöngyöljük. Becsavarjuk a sütőpapírba, folpakba, finoman átforgatjuk, hogy minél inkább henger alakja legyen, majd pár órára – vagy akár 1 éjszakára – hűtőbe tesszük.
A süteményből kb. 10 cm-es darabot ferdén levágunk, és oldalról a tekercshez illesztjük. Az egészet bevonjuk a maradék krémmel, megszórjuk kakaóval, gesztenyével és citromfűlevéllel díszítve kínáljuk.

Tipp: az egész desszert 60 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.