Gesztenyés pávaszem cukor- és gluténmentesen

Gesztenyés pávaszem cukor- és gluténmentesen

Hozzávalók
a piskótához:
4 tojás
1,7 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
6 dkg darált blansírozott mandula
1 evőkanál vaníliakivonat
a vaníliakrémhez:
75 ml habtejszín
3 dl víz
2 dkg étkezési keményítő vagy cukormentes vaníliaízű pudingpor
3 dkg barnarizs-liszt
1,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 vaníliarúd kikapart magjai
12 dkg vaj
2,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
a gesztenyekrémhez:
20 dkg áttört natúr gesztenyemassza
2 evőkanál habtejszín
1–2 evőkanál rum
4 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
a bevonáshoz:
2 dl habtejszín
továbbá:
10 dkg áttört natúr gesztenyemassza
1 evőkanál habtejszín
1–2 evőkanál rum
2 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

A tojásfehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk az édesítőszer felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék édesítőszerrel és a vaníliával szintén szép habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk és spatula segítségével, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a darált mandulát. A masszát 33×29 cm-es méretben sütőpapírral bélelt, nagyméretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. A 33 cm-es oldalából lemérünk 11 cm-t, levágjuk, félretesszük.
A krémhez a tejszínt felmelegítjük az édesítőszerrel és a vaníliával. A vízben elvegyítjük a keményítőt és a barnarizs-lisztet. Amikor a tejszín felforrt, belekeverjük a keményítős vizet, és addig kavargatjuk, amíg be nem sűrűsödik. Folpakot nyomunk a tetejére, hogy ne bőrösödjön meg, és teljesen kihűtjük. A vajat elkeverjük az édesítőszerrel, és a vaníliás krémet kihabosítjuk vele.
A gesztenyekrém hozzávalóit összekeverjük, habzsákba szedjük.
A kihűlt piskóta 2 végére hosszában 1-1 gesztenyecsíkot nyomunk, a tészta 2 szélét felcsavarjuk, hogy befedjék a gesztenyét. Középre, ahol a két tészta találkozik, még 1 csík gesztenyét nyomunk. Megkenjük a vaníliakrémmel úgy, hogy a teteje egyenes legyen, majd rátesszük a levágott tésztacsíkot – ez lesz a sütemény alja. A piskótát megfordítjuk, és az egészet bekenjük a maradék vaníliakrémmel. Pár órára hűtőbe tesszük, majd bevonjuk a habbá vert tejszínnel. A gesztenyét elkeverjük a tejszínnel, a rummal és az édesítővel, a tetejére reszeljük, és a süteményt felszeletelve tálaljuk.

Ötlet: Borbás Marcsi

https://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.