Gluténmentes meggyes-diós kuglóf

Vaníliakrémes szelet

Gluténmentes meggyes-diós kuglóf

Hozzávalók
a tésztához:
3 tojás
5,5 dkg 1:4 édesítő
30 dkg görög joghurt
12,5 dkg olaj
2 marék meggy (fagyasztott is lehet)
15 dkg barnarizs-liszt
7,5 dkg zabpehelyliszt
7,5 dkg darált dió
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
a formához:
vaj
barnarizs-liszt
a krémhez:
1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor (4 dkg)
3 dl meggylé
1 púpozott evőkanál 1:4 édesítő
25 dkg mascarpone
kevés meggy- vagy céklalé (elhagyható)
a tetejére:
por édesítő

A tojást az édesítővel kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, és ezzel is alaposan elvegyítjük. Beleöntjük az olajat és addig verjük, amíg teljesen egyneművé nem válik a massza. A száraz hozzávalókat apránként beledolgozzuk, az egészet krémes, kanalazható tésztává keverjük. Kivajazzuk, barnarizs-liszttel megszórjuk a kuglófformát. Beleöntjük a massza felét, majd a meggyszemeket egyenletesen beledobáljuk, végül a tészta másik felével beborítjuk. Előmelegített, 165–170 fokos, légkeveréses sütőben 30–35 percig sütjük. (Tűpróba!) Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával le is fedhetjük, de hagyjunk annyi rést, hogy a felesleges gőz távozni tudjon a formából. Ha elkészült, kikapcsoljuk a sütőt, 5 percig benne hagyjuk és pihentetjük a süteményt, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a pudingporból az édesítőszerrel és a meggylével sűrű pudingot főzünk, majd folpakkal légmentesen letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Kézi mixerrel kihabosítjuk a mascarponét, részletekben hozzáadjuk a meggyes pudingot, és addig keverjük közepes fokozaton, amíg teljesen egynemű, rózsaszínű krémet nem kapunk. Ha szeretnénk élénkebb színt elérni, akkor nagyon kevés meggy- vagy céklalevet még hozzákeverhetünk. Csillagcsöves habzsákba szedjük, és tetszés szerint díszítjük a kuglófot. A tetejét megszórhatjuk por édesítővel, hogy még jobban kiemeljük a formát.

www.edesiteszde.hu

Könyvjelzőkhöz(1)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.