Hólabda – kozáksapka

Hólabda – kozáksapka

Hozzávalók kb. 30 db-hoz
a piskótához:
4 tojás
2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
4 evőkanál forró víz
6 evőkanál barnarizs-liszt (12 dkg)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor (2 dkg)
1/2 dkg sütőpor
a krémhez:
2 dl tejszín
1 dl víz
1 evőkanál vaníliakivonat
6 dkg barnarizs-liszt
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1,9 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer porrá őrölve
a forgatáshoz:
kókuszreszelék
a kozáksapkához:
5 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
1 dkg vaj

A sütőt 160-170 fokra melegítjük.
A piskótához a tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a vízzel és az édesítőszerrel fehéredésig habosítjuk, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert barnarizs-lisztet és a kakaóport, majd a felvert habot apránként, óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt 30×30 cm-es tepsibe öntjük, és kb. 12 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
A krémhez a tejszínt felforraljuk, a vízben elkeverjük a barnarizs-lisztet és a vaníliát. A forró tejszínbe keverve sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A vajat kihabosítjuk, hozzáadjuk az édesítőszert, a kihűlt főzött krémet, és az egészet habosra dolgozzuk.
A piskótát 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 1-1 korongot megkenünk krémmel, összetapasztjuk őket, majd körben az oldalát is bekenjük krémmel. Ezután kókuszreszelékbe forgatjuk, és az egyenletesebb lapjával felfelé tálcára tesszük. Ez a sütemény a hólabda, tálalásig hűtőben tároljuk.
A kozáksapkához a csokoládét a vajjal vízgőz felett megolvasztjuk, az elkészült sütemények tetejét megkenjük vele, és hűtőben tároljuk.
Tálalás előtt 30 perccel mindkét süteményt érdemes szobahőmérsékleten hagyni, hogy fogyasztáskor ne legyenek hidegek.

Tipp: a leeső piskótadarabokból puncstölteléket, pohárdesszertet készíthetünk (fagyasztva néhány hónapig eltartható). A hozzávalóknál megadott teljes mennyiséget figyelembe véve a hólabda 143 g, a kozáksapka 160 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(6)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.