Húsvéti rózsakalács

Húsvéti rózsakalács

Hozzávalók 25 cm átmérőjű formához
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
5 dkg cukor
2 dl langyos tej
5 dkg olvasztott vaj
1 csipet só

A lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a tejet. Az élesztőt belemorzsoljuk, megszórjuk a cukorral. 10 percig pihentetjük. Beletesszük a többi hozzávalót is, és kidagasztjuk; rugalmas, kissé feszes tésztát kell kapnunk. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 12 cm átmérőjű formával korongokat vágunk ki belőle. (Nyújtás előtt ketté is vehetjük a tésztát, így könnyebben elfér a munkalapon.) A leeső részeket összegyúrjuk, kevés pihentetés után ismét szaggatjuk. 3 korongot sorban egymásra rakunk úgy, hogy kissé fedjék egymást. A rövidebb oldal felől feltekerjük, és óvatosan meghengergetjük a táblán. Az így kapott rudat középen kettévágjuk, és a vágással lefelé a sütőpapírral bélelt formába, egymástól 1-2 cm távolságra rakjuk a rózsákat. Így járunk el az összes koronggal. A kalácsot langyos helyen 20 percet kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Langyosan kínáljuk. Színes cukorkákkal díszítve az ünnepi asztal ékessége is lehet.

Tipp: a liszt minősége nem mindig egyforma, így előfordulhat, hogy több folyadékra lesz szükség.

http://babette-babettefz.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

A cikk címkéi:
· · · ·

Nem kommentelhető bejegyzés.