Kalács teljes kiőrlésű lisztből

Kalács teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók
18 dkg teljes kiőrlésű liszt
7 dkg liszt (BL55)
1,2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g) vagy 1 dkg friss élesztő
1 tojás sárgája
1 dl langyos víz
30 ml langyos tejszín
1/2 bio citrom reszelt héja
1 csipet só
továbbá:
5 dkg olvasztott vaj
a tálhoz:
1
a kenéshez:
1 tojás
A tészta hozzávalóit tálba mérjük (a vaj kivételével) és 5 perc alatt kidagasztjuk. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vajat és addig dagasztjuk, amíg a tészta teljesen fel nem veszi az összes vajat, ez 3-5 perc. A tálat olajjal kikenjük és a tésztát beletesszük, folpackkal letakarva 30 percet meleg helyen kelsztjük.
A tésztát négy felé vesszük, rudakat sodrunk belőle és összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk és újabb 30 percig kelesztjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a kalácsot a villával felvert tojással vékonyan lekenjük és 30 perc alatt készre sütjük. Kihűlve tálaljuk.
Tipp:  A szárított élesztőt nem kell külön felfuttatni. Ha friss élesztővel dolgozunk, azt belemorzsoljuk a vízzel elkvert tejszínbe és hagyjuk kicsit felfutni, majd így keverjük a tészta kimért hozzávalóihoz. Az egész kalács 173 g lassú szénhidrtátot tartalmaz. Ha fagyasztani szeretnénk, szeletekre vágva papírzacskóba, nejlonba csomagolva tegyük a mélyhűtőbe, majd felhasználás előtt 1 órával tegyük ki a konyhapultra és hagyjuk kiolvadni.
Könyvjelzőkhöz(12)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.