Karácsonyi túrós kalács

Karácsonyi túrós kalács

Hozzávalók
50 dkg liszt
10 dkg Mizo laktózmentes, puha vaj
10 dkg cukor
2 dkg friss vagy 1 csomag (7 g) szárított élesztő
2 tojássárgája
2,5 dl Mizo laktózmentes tej
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
25 dkg Mizo laktózmentes túró
2 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
1 tojás
2 evőkanál cukor
5-8 dkg cukrozott narancshéj
a kenéshez:
1 tojás
2 dkg cukrozott narancshéj
a díszítéshez:
cukrozott narancshéj
szórócukor

Ha friss élesztővel dolgozunk, kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ha szárított élesztőt használunk, azt a liszthez vegyítjük. A hozzávalókból alaposan kidolgozott tésztát dagasztunk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, a búzadarát, a cukrot és a citrushéjakat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is beleforgatjuk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, a tölteléket rásimítjuk. Szorosan, bejgliszerűen felcsavarjuk, a tészta szélét összecsípjük. A rudat két részre osztjuk, majd addig felezzük mindegyiket, amíg 16 egyforma darabot nem kapunk.
Sütőpapírral bélelt tepsi felső részén középre teszünk egy szeletet, ezután soronként mindig 1 csigával többet helyezünk el úgy, hogy fenyőformát kapjunk. A rúd széléről vágott szeletből alakítjuk ki a fa törzsét, majd a tésztát letakarva további 20-30 percig kelesztjük.
Enyhén felvert tojással megkenjük, megszórjuk a cukrozott narancshéjjal, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon) kb. 30 perc alatt megsütjük a kalácsot. Akkor jó, amikor aranybarnára sült. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a sötétbarna héj megkeseredhet. Hidegen megszórjuk cukrozott narancshéjjal és szórócukorral.

A Mizoról további infóért katt IDE.

http://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.