Karamellás-csokoládés tartelette

Karamellás-csokoládés tartelette

Hozzávalók 33×11 cm-es formához vagy 3 db 12 cm-es kerek formához
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojássárgája
a vaksütéshez:
szárazbab vagy egyéb nehezék
a sóskaramell-krémhez:
5 dkg cukor
1 dl habtejszín
5 dkg vaj
1 csipet só (Maldon)
a csokoládémousse-hoz:
5 dkg pillecukor
3 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
30 ml tej
1 dl lehűtött habtejszín (30%-os)
a tetejére:
1 evőkanál kakaópor
karamelldísz

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, és legalább 1 órára hűtőbe rakjuk. Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk. A kivajazott, kilisztezett formát kibéleljük vele, a szélekről a felesleget levágjuk, az alját villával megszurkáljuk. A tetejére sütőpapírból vágott, a forma méretével megegyező nagyságú téglalapot terítünk, és szárazbabot szórunk rá, hogy ne tudjon felpúposodni sütés közben. 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a nehezéket a papírral együtt levesszük róla. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, levesszük a tűzről, óvatosan hozzáöntjük a tejszínt (vigyázzunk, mert kifuthat), majd a vajat és a sót. Jól elkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A csokoládémousse-hoz a csokoládét, a vajat és a pillecukrot lábosba tesszük, ráöntjük a tejet, és takaréklángon, kevergetve addig melegítjük, amíg minden fel nem olvad, ezután kihűtjük. A tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan a kihűlt csokoládékrémhez forgatjuk.
A tésztára öntjük a karamellkrémet, arra a csokoládémousse kerül. A tetejét kakaóporral szórjuk meg.
1 kanál cukorból karamellt készítünk, és egy fakanál nyelére csurgatjuk, hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róla. Ezzel díszíthetjük a süteményt.

http://gesztenyeblog.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.