Kávés képviselőfánk cukor- és gluténmentesen

Kávés képviselőfánk cukor- és gluténmentesen

Kávés képviselőfánk cukor- és gluténmentesen

Hozzávalók 8 db-hoz

1,5 dl víz

6 dkg vaj

1 csipet só

1 késhegynyi 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

6 dkg barnarizs-liszt

4 dkg darált mandula

3 M-es tojás

1 dkg cukrozatlan kakaópor

a krémhez:

1 evőkanál azonnal oldódó kávépor

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 dl rum vagy konyak

25 dkg mascarpone

3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

3 dl jéghideg, zsíros tejszín

1 csomag zselatin fix (2 dkg)

továbbá:

2 dl jéghideg habtejszín

2,5 g 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

 

A vajat, a vizet és a sót vastag aljú lábasban forrásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a barnarizs-lisztet, a mandulát, az édesítőszert, és csomómentesre dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre, és addig kavargatjuk, amíg a tészta sercegni nem kezd. További néhány percig gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll. Levesszük a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Gépi habverővel egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve a tésztát, amíg a tojást teljesen fel nem vette. Fényes, erős tésztát kell kapnunk. A tészta felét tálba szedjük, hozzávegyítjük a kakaót. A sárga és a barna masszát is habzsákba töltjük – így lesz „cirmos” a fánkok tésztája. Sütőpapírral bélelt tepsire 8 egyforma halmot nyomunk, és 15 percre félretesszük. A sütőlapot és a fánkokat vízzel megspricceljük, és 185 fokon 15 percig, majd 170 fokon további kb. 30 percig sütjük. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, különben a fánkok összeesnek. Ha modern villanysütőnk van, ami lehűti magát, a sütési idő leteltekor elzárjuk a hőt, és a sütő ajtaját továbbra is zárva tartva hagyjuk a fánkokat a sütőben kihűlni. Gáz- és régebbi villanysütőnél a sütési idő leteltekor a sütőajtót résnyire nyitjuk, és fakanállal kitámasztva hagyjuk a sütőt a fánkokkal együtt fokozatosan lehűlni.

A tejszínt kézi mixerrel habbá verjük, fokozatosan hozzáadagolva a zselatint. A mascarponéhez keverjük a rumot, a porrá őrölt kávét, a fahéjat és az édesítőt, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Habzsákba szedjük. A jéghideg tejszínt az édesítővel kemény habbá verjük, csillagcsővel ellátott habzsákba halmozzuk.

A fánkok tetejét levágjuk – ha kell, a belsejüket kikaparjuk –, betöltjük először a kávés, majd a tejszínes krémmel, és tálaljuk.

https://szepsegtar.blogspot.com

Bookmark(2)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.