Krémes cukor- és gluténmentesen

Krémes cukor- és gluténmentesen recept

Hozzávalók 8 szelethez
75 ml víz
3 dkg vaj
1 csipet só
1 késhegynyi 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
5 dkg barnarizs-liszt
2 M-es tojás
a krémhez:
3 tojássárgája
4 dl tejszín
2 dl víz
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
4–5 dkg barnarizs-liszt
1 evőkanál vaníliakivonat
továbbá:
2 dl jéghideg tejszín
1 csomag zselatin fix (20 g)

Vastag aljú lábasban a vajat, a vizet és a sót forrásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a barnarizs-lisztet, az édesítőszert, és csomómentesre dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre, és addig kavargatjuk, amíg a tészta sercegni nem kezd. További néhány percig gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll. Levesszük a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve a tésztát, amíg a tojást teljesen fel nem vette. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe nagy késsel vagy kenőkéssel 2 darab 25×25 cm-es tésztalapot kenünk – az egyik lesz a sütemény alja, a másik a teteje. Jócskán megspricceljük vízzel, majd 170 fokon kb. 25 percig sütjük. Akkor jó, amikor már szép világos, arany színe van. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kiszárad! Az egyiket még forrón 8 egyenlő részre vágjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját a vaníliával és az édesítőszerrel kihabosítjuk. A tejszínt csípősre melegítjük, majd belevegyítjük a tojássárgáját és a vízzel csomómentesre kevert barnarizs-lisztet. Közepes lángon, folytonos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük, kihűtjük. A tejszínt a zselatinnal kemény habbá verjük, és a krémbe forgatjuk.
Az egész tésztalapot 25×25 cm-es tálba rakjuk, vagy tálcára tesszük, és a méretének megfelelően sütőkeretet állítunk köré. Ráhalmozzuk a krémet, majd rásorakoztatjuk a tésztakockákat. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap felszeletelve tálaljuk.

Tipp: az egész sütemény 75 g lassú szénhidrátot, szeletenként 9 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.