Krémes tejberizs rumosmeggyel

Krémes tejberizs rumosmeggyel

Krémes tejberizs rumosmeggyel

Hozzávalók 4-6 személyre
10 dkg (kerek szemű) rizs
2 dl habtejszín
6 dl tej
1 vaníliarúd
1 púpozott evőkanál cukor
1 csipet só
2 tojássárgája
a szószhoz:
20-30 dkg meggy
1/2 dl rum
cukor ízlés szerint
1 evőkanál étkezési keményítő
továbbá:
őrölt fahéj

Vastag aljú, kisebb lábost kiöblítünk hideg vízzel. Beleöntjük a tejszínt, a tejet, beleszórjuk a megtisztított rizst, beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait, magát a rudat is és a sót. Közepes lángon felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs sűrű, nagyon puha és krémes nem lesz. Kivesszük belőle a vaníliarúd hüvelyét, belekanalazzuk a cukrot, a kissé felvert tojássárgáját, és még pár percig forraljuk. Ezután levesszük a tűzről és kihűtjük.
A kimagozott meggyet kevés cukorral együtt kis lángon átforrósítjuk. Az étkezési keményítőt simára habarjuk 1-2 dl hideg vízzel és a rummal, a meggyhez öntjük, folyamatosan keverve besűrítjük, majd kihűtjük. Tálaláskor a rizst tálkákba, poharakba szedjük, megszórjuk fahéjjal, és meglocsoljuk az öntettel. Tetszés szerint rétegezve is kínálhatjuk.

http://szepsegtar.blogspot.com

Bookmark(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.