Lajcsi szelet 

Lajcsi szelet 

Hozzávalók

a tésztához:

20 dkg liszt

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 csipet só

1 tojás

10 dkg porcukor

2,5 dkg méz

1,5 dkg cukrozatlan kakaópor

2,5 dkg vaj vagy zsír

a puncsos töltelékhez:

2,5 dl tej

1 csomag puncsízű pudingpor (4 dkg)

6 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 evőkanál rum

a vaníliás töltelékhez:

2,5 dl tej

1 csomag vaníliaízű pudingpor (4 dkg)

6 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 evőkanál vaníliakivonat

a kenéshez:

4 evőkanál tej

1 evőkanál rum

a tetejére:

10 dkg étcsokoládé

1 dl habtejszín

A puncsízű pudingport kikeverjük a tejjel, és állandó kevergetés közben sűrűre főzzük. Kisebb tálba szedjük, a tetejére folpakot nyomkodunk – így hűlés közben nem bőrösödik meg –, és kihűtjük. Ugyanígy járunk el a vaníliaízű pudingporral is.

A tésztához vízgőz felett összemelegítjük a mézet, a porcukrot, a tojást és a vajat. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és az átszitált kakaóport. Összegyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. 2 ív sütőpapír között mindháromból késpenge vastagságú, egyforma nagyságú lapot nyújtunk. A nyújtáshoz használt sütőpapírral együtt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben, egyenként 8-10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

A puncskrémhez kikeverjük a porcukrot a vajjal. Hozzáadjuk a rumot, és beledolgozzuk a kihűlt puncspudingot. A vaníliakrémhez kihabosítjuk a porcukrot és a vajat, hozzákeverjük a vaníliakivonatot és a vaníliapudingot.

Az első lapot tálra tesszük, megkenjük a rumos tej felével és a puncskrémmel. Rátesszük a második lapot, megkenjük a maradék rumos tejjel és a vaníliakrémmel. Erre kerül a harmadik lap, majd pár órára az egészet hűtőbe tesszük.

A tejszínt csípősre melegítjük, alaposan elkeverjük benne az apróra tört csokoládét, és bevonjuk vele a süteményt. A máz megdermedése után szeletekre vágva tálaljuk.

https://szepsegtar.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(1)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.