Mákos kalács

Mákos kalács

Hozzávalók
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dkg liszt
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1/2 dl tejszín
25 ml langyos víz
4 dkg tejföl vagy mascarpone
1/2 dkg friss élesztő
1,5 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez:
20 dkg darált mák
3,75 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 dl víz
1 dl tejszín
1 biocitrom reszelt héja
a kenéshez:
1 tojás

A tészta hozzávalóit a vaj kivételével összegyúrjuk. Hozzádolgozzuk az olvasztott vajat, ha túl száraz lenne, 10–15 ml vizet adhatunk még hozzá. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóit pár perc alatt, folytonos keverés mellett összefőzzük, hagyjuk kihűlni.
A tésztából kb. 30×30 cm-es lapot nyújtunk, és a tölteléket egyenletesen rásimítjuk. A két egymással szemben lévő oldalán a tésztaszéleket kb. 3 cm szélesen a töltelékre hajtjuk, és a kalácsot szorosan feltekerjük, mint a bejglit. Szilikon sütőformába helyezzük, és 30-45 percig kelesztjük. Végül lekenjük az enyhén felvert tojással, 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp: az egész kalács 150 g lassú szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.