Málnahabos képviselőfánk cukor- és gluténmentesen 

Currys fürjtojássaláta

Málnahabos képviselőfánk cukor- és gluténmentesen 

Hozzávalók 8 db-hoz

1,5 dl víz

6 dkg vaj

1 csipet só

1 késhegynyi 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

6 dkg barnarizs-liszt

4 dkg darált mandula

3 M-es tojás

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez:

20 dkg málna

3,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

2 tojássárgája

1,5 dkg barnarizs-liszt

1,7 dl lassú szénhidrátú „tej” – „csillagtej”

1 dkg zselatinlap

2 dl jéghideg, zsíros tejszín

1 csomag zselatin fix (2 dkg)

a díszítéshez:

friss málna

 

A vajat, a vizet és a sót vastag aljú lábasban forrásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a barnarizs-lisztet, a mandulát, az édesítőszert, és csomómentesre dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre, és addig kavargatjuk, amíg a tészta sercegni nem kezd. További néhány percig gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll. Levesszük a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Gépi habverővel egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve a tésztát, amíg a tojást teljesen fel nem vette. Fényes, erős tésztát kell kapnunk. A krémet elfelezzük, felébe belekeverjük a kakaót. Mindkét masszát külön-külön habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire 8 gombócot vagy ekler-formát nyomunk, és 15 percre félretesszük. A sütőlapot és a fánkokat vízzel megspricceljük, és 185 fokon 15 percig, majd 170 fokon további kb. 30 percig sütjük. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, különben a fánkok összeesnek. Ha modern villanysütőnk van, ami lehűti magát, a sütési idő leteltekor elzárjuk a hőt, és a sütő ajtaját továbbra is zárva tartva hagyjuk a fánkokat a sütőben kihűlni. Gáz- és régebbi villanysütőnél a sütési idő leteltekor a sütőajtót résnyire nyitjuk, és fakanállal kitámasztva hagyjuk a sütőt a fánkokkal együtt fokozatosan lehűlni.

A krémhez nagyon alaposan összeturmixoljuk a málnát az édesítőszer felével, majd szűrőn átpasszírozzuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre. Közben a málnapüré felét felmelegítjük, belekeverjük a kinyomkodott, lecsepegtetett zselatint. Kis lángon, keverés mellett addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik, és a püré fel nem forrósodik. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel! A tűzről levéve összevegyítjük a hideg gyümölcspürével. A tojássárgáját kikeverjük a maradék édesítőszerrel, a barnarizs-liszttel, felöntjük a lassú szénhidrátú tejjel, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Beleforgatjuk a málnapürét, és jéghidegre hűtjük.

A tejszínt félkemény, majd a zselatin hozzáadásával kemény habbá verjük. A gépet kisebb fokozatra állítjuk, és kanalanként adagolva beledolgozzuk a málnakrémet. Habzsákba töltjük.

A fánkok tetejét levágjuk – ha kell, a belsejüket kikaparjuk –, mindet betöltjük, málnával díszítjük. Visszahelyezzük a tetejüket, és tálaljuk.

https://szepsegtar.blogspot.com

A gyümölcspasszírozót és a díszítő készletet a Cookori.com biztosította, további infóért katt IDE.

 

Bookmark(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.