Málnasóhaj 

Málnasóhaj 

Málnasóhaj 

Hozzávalók

7 tojás

3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

6 dkg barnarizs-liszt

2 dkg cukrozatlan kakaópor

2 dkg darált mandula

1 teáskanál vaníliakivonat

a kenéshez:

2–4 evőkanál cukormentes málnalekvár

a málnamousse-hoz:

35 dkg málna

1 zöld kardamom porított magjai

3,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

1 dkg zselatinlap

25 dkg mascarpone

4 dl jéghideg, zsíros tejszín

a díszítéshez:

málna

citromfűlevél

2 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)

1 teáskanál olaj

 

A tojásfehérjét a kézi mixerrel habosítani kezdjük, közben kanalanként hozzáadjuk az édesítőszer felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék édesítőszerrel és a vaníliával szintén szép habosra verjük, majd több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk és spatula segítségével, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a barnarizs-lisztet, a kakaót és a mandulát. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 33×40 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, ráterítünk 1 ív tiszta sütőpapírt, és szorosan felcsavarjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni.

A mousse-hoz nagyon alaposan összeturmixoljuk a málnát az édesítőszerrel, majd szűrőn átpasszírozzuk. A zselatint 4-5 percre hideg vízbe áztatjuk. Közben a málnapüré felét a kardamommal ízesítve felmelegítjük, belekeverjük a kinyomkodott, lecsepegtetett zselatint. Kis lángon, keverés mellett addig hevítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik, és a püré fel nem forrósodik. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel! A tűzről levéve összevegyítjük a hideg gyümölcspürével. A tejszínt a kézi mixerrel habbá verjük. A krémsajtot kézi habverővel kikeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinos málnapürét, és egyneművé dolgozzuk. Végül óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot is beleforgatjuk.

A piskótatekercset óvatosan kitekerjük, vékonyan megkenjük a lekvárral. Habzsákba szedjük a málnakrém 1/3-át, a maradék egy részével megkenjük a piskótát, szorosan feltekerjük, és kívülről bevonjuk a megmaradt krémmel. A csokoládét az olajjal felolvasztjuk, meglocsoljuk vele a süteményt, majd a tetejét habrózsával, málnával és citromfűvel díszítjük. Behűtve tálaljuk. 

https://szepsegtar.blogspot.com

A Russell Hobbs Retro piros kézi mixerről további infóért katt IDE.

 

 

Könyvjelzőkhöz(1)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.