Mézes krémes cukor- és gluténmentesen

Mézes krémes cukor- és gluténmentesen
Hozzávalók
a tésztához:
2 tojás
2tojássárgája
6 evőkanál narancslé
5 dkg vaj
4 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
30 dkg barnarizs-liszt
2 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg útifűmaghéj
kb. 4 evőkanál tejszín
a kenéshez:
1 dl tejszín
2-4 evőkanál rum
a krémhez:
8 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
5 dl tejszín
1  dl víz
10 dkg barnarizs-liszt vagy barnarizs-dara
1 biocitrom finomra reszelt héja
1 bionarancs finomra reszelt héja
40 dkg vaj
a tetejére:
10 dkg cukormentes csokoládé
2 dkg vaj

A krémhez a vajat kihabosítjuk 4 dkg édesítőszerrel, félretesszük.
A tejszínt a vízzel, a citrusok héjával, a maradék édesítőszerrel és a barnarizs-liszttel kis lángon sűrűre főzzük, kihűtjük. Apránként adagolva hozzákeverjük a vajas krémet, félretesszük.
A tésztához gőz fölött összefőzzük a narancslevet, a vajat, az édesítőszert, a tojássárgáját és a tojást. Kicsit visszahűtjük, majd belekeverjük a rizslisztet, az útifűmaghéjat és a szódabikarbónát. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, ha morzsálódna, 2-4 evőkanál tejszínt is adunk hozzá.
A tésztát lemérjük, 4 egyforma részre osztjuk. 2 ív sütőpapír között minden cipót teljesen egyforma nagyságúra nyújtunk, majd 180 fokon 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük – vigyázzunk, ne süssük túl, nehogy törjön a lap. Hagyjuk mindet kihűlni.
Az első lapot tálra tesszük, megkenjük tejszínnel elkevert rummal és a krém 1/3-ával. A többi lappal és krémmel is így járunk el azzal, hogy az utolsó lapot csak a tejszínes rummal kenjük meg. A süteményt több órára, de akár 1 éjszakára is hűtőbe tesszük.
A tetejét megkenjük a vízgőz felett a vajjal összeolvasztott csokoládéval. A máz dermedése után tetszőleges szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp: az egész sütemény 342 g szénhidrátot tartalmaz, 36 darabra vágva, darabonként 9,5 g szénhidrátot tartalmaz.

http://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.