Nagyi fánkja

Nagyi fánkja

Hozzávalók kb. 25 db-hoz
3 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 evőkanál cukor
12 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
4 tojássárgája
60 dkg liszt
1 teáskanál vaníliakivonat vagy rum
a sütéshez:
olaj
a tetejére:
csokoládé, porcukor vagy lekvár

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert tejben. A sót, a porcukrot, a vajat, a tojássárgákat, a vaníliát és az élesztős tejet a liszthez adjuk. Az alapanyagokat robotgéppel alaposan kidagasztjuk. A tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 45 percig kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, és lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk belőle a fánkokat, és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután 2 ujjnyi olajban, közepes lángon, oldalanként 1-1,5 perc alatt kisütjük. Az első oldalát az edényt lefedve süssük, ügyelve rá, hogy a fedőről mindig letöröljük a párát. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük. Amikor langyosra hűltek, olvasztott csokoládéval lecsurgatjuk, és csokoládéforgáccsal megszórjuk.

Tipp: a megsült fánkokat hagyományosan ízesítve, porcukorral, illetve lekvárral is kínálhatjuk.

https://katucikonyha.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.