Padlizsános lasagne

Padlizsános lasagne

Padlizsános lasagne

Hozzávalók 4-5 személyre
a raguhoz:
35 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstölt szalonna
1 nagyobb sárgarépa
7 dl sűrített paradicsom

frissen őrölt fekete bors
morzsolt oregánó
morzsolt bazsalikom
őrölt római kömény
olívaolaj
a besamelhez:
5 dkg vaj
6 dkg teljes kiőrlésű (zab)liszt
5–6 dl (növényi) tej

őrölt szerecsendió
továbbá:
25 dkg mozzarella sajt
10 dkg reszelt sajt (pl. edami, gouda, trappista)
2 padlizsán
olívaolaj
9 lasagnelap

A megmosott, megtörölt padlizsánt hosszában vékonyan felszeleteljük, és sütőpapírral bélelt, olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. A megtisztított fokhagymát felaprítjuk. A sárgarépát megpucoljuk, lereszeljük. A szalonnát apróra kockázzuk. Nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, és néhány perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a szalonnát, 2-3 percig tovább pirítjuk. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt római köménnyel, majd fehéredésig pirítjuk. A sárgarépát hozzáadva, lefedve további 5 percig főzzük. Ízesítjük oregánóval, bazsalikommal, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Lefedve további 5 percig főzzük.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük. Fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és simára dolgozzuk – ezt a legegyszerűbben kézi habverővel tehetjük meg. Közben fűszerezzük sóval és őrölt szerecsendióval.
Az összeállításhoz egy jénai tálba néhány evőkanál besamelt kenünk, majd ráhelyezünk 3 lasagnelapot. Erre jön 1 réteg besamel, 1 réteg ragu, a padlizsánszeletek fele, majd néhány szelet mozzarella. Ismét 3 lasagnelap, 1 réteg besamel, húsos ragu, padlizsán, majd mozzarella következik. Az egészet befedjük az utolsó 3 lasagnelappal, végül a maradék besamelt és ragut összekeverjük, és a rakottas tetejére öntjük. A megmaradt mozzarellával és a reszelt sajttal befedjük.
200 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

https://pinkcekla.hu

Bookmark(1)

No account yet? Register

A cikk címkéi:
· · ·
A cikk kategóriái:
marhahús · pinkcékla · sajt · tészta

Nem kommentelhető bejegyzés.