Pisztáciás operaszelet

Pisztáciás operaszelet recept

Hozzávalók kb. 12×26 cm-es süteményhez
a kávésziruphoz:
10 dkg víz
2 dkg Dia Wellness negyedannyi-ugyanannyi cukorhelyettesítő
1 evőkanál vaníliakivonat
5 dkg hideg kávé
1 evőkanál konyak
a joconde piskótához:
8 dkg darált pisztácia
4 dkg Naturbit mandulaliszt
3 dkg Éden Prémium barnarizs-liszt
3 tojás
2 tojásfehérje
4,2 dkg Dia Wellness negyedannyi-ugyanannyi cukorhelyettesítő
3 dkg puha vaj
a ganache-hoz:
1,5 dl tejszín
12 dkg Cavalier csokoládépasztilla étcsokoládés
1/2 dkg Dia Wellness negyedannyi-ugyanannyi cukorhelyettesítő
1,5 dkg puha vaj
a kávés vajkrémhez:
2,5 dkg Dia Wellness negyedannyi-ugyanannyi cukorhelyettesítő
1 dl víz
2 tojássárgája
12 dkg puha vaj
1 evőkanál vaníliakivonat
1 evőkanál kávészirup

A kávészirup hozzávalóiból 2-4 perc alatt szirupot főzünk, félretesszük.
A joconde piskótához a 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojást kikeverjük az édesítőszerrel, a mandulaliszttel, a pisztáciával, a barnarizs-liszttel és az olvasztott vajjal, majd apránként hozzáforgatjuk a fehérjehabot. Nagy gáztepsibe sütőpapírt terítünk, a piskótát vékonyan elkenjük rajta, ügyelve, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen a massza. 170 fokon 8-9 perc alatt készre sütjük, kihűtjük, majd 4 egyforma részre vágjuk úgy, hogy 4 darab kb. 10 cm széles és 28 cm hosszú csíkot kapjunk. A tésztát óvatosan mozgatva 3 lapot félreteszünk. A negyediket a sütőpapíron hagyva visszatesszük a sütőbe, és 110 fokon kb. 1 órát szárítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd szétmorzsoljuk, és félretesszük.
A ganache-hoz a tejszínt az édesítőszerrel csípősre melegítjük, és az apróra tört csokoládéra öntjük. Csomómentesre keverjük, belevegyítjük a vajat és 1-2 evőkanálnyit a ropogós pisztáciából, majd ezt is félretesszük.
A vajkrémhez az édesítőszert és a vizet 100 fokosra melegítjük – akkor jó, amikor gyöngyözve forr. A tojássárgáját elektromos habverővel kihabosítjuk, lassan csorgatva hozzáöntjük a szirupot, közben folyamatosan járatjuk a habverőt. Addig verjük, amíg ki nem hűl, és jelentősen meg nem nő a térfogata, habos, könnyű krém nem lesz. Ekkor több részletben, kézi habverővel hozzádolgozzuk a vajat, a vaníliakivonatot és a kávészirupot.
A sütemény összeállításához a félretett lapokból az elsőt vékonyan megkenjük kávésziruppal, majd a ganache 1/3-ával. Félretesszük, amíg a csokoládé megdermed, majd megkenjük a kávés vajkrém felével. Rátesszük a második tésztalapot, vékonyan megkenjük kávésziruppal, a megmaradt ganache felével, majd ismét félretesszük, amíg a csokoládés réteg megdermed. Megkenjük a maradék vajkrémmel. A harmadik tésztalapot megkenjük kávésziruppal, és a szirupos felületével lefelé a vajkrémes rétegre borítjuk. A süteményt bevonjuk a maradék csokoládékrémmel, és 2-4 órára – vagy akár 1 éjszakára – hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk a ropogós pisztáciával, és vékony szeletekre vágva kínáljuk.

Tipp: az egész sütemény 41 g lassú szénhidrátot, 12 szeletre vágva szeletenként 3,5 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

A Cukormentes webshopról további információért katt IDE.

https://cukormenteswebshop.hu

Nem kommentelhető bejegyzés.