Rákóczi mákos-túrós cukor- és gluténmentesen

Rákóczi mákos-túrós cukor- és gluténmentesen

Hozzávalók 25×25 cm-es formához
a tésztához:
22 dkg barnarizs-liszt
15 dkg vaj
1,6 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
2 M-es tojás
1 biocitrom reszelt héja
5 g útifűmaghéj
5 g sütőpor
a mákos réteghez:
20 dkg darált mák
1 biocitrom reszelt héja
3–4 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1,5 dl víz
a túrós réteghez:
50 dkg túró
3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
1 evőkanál vaníliakivonat
1 biocitrom reszelt héja
1 bionarancs reszelt héja
1 dkg barnarizs-liszt
a tetejére:
2 tojásfehérje
4 dkg porrá őrölt 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
cukormentes baracklekvár

A túrós réteg hozzávalóit összekeverjük, félretesszük.
A mákos réteg alapanyagait kis lángon összefőzzük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, letakarva 1/2 órára hűtőbe tesszük. A sütőforma méretére nyújtjuk, és a sütőpapírral bélelt formába simítjuk vagy nyomkodjuk. Villával több helyen megszurkáljuk, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Kihűtjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük az édesítőszerrel, habzsákba töltjük.
A mákos tölteléket a tésztára simítjuk, majd rárétegezzük a túrós masszát. A fehérjehabbal átlósan berácsozzuk, majd a habcsíkok közötti üres részekre baracklekvárt pöttyentünk. A süteményt 110 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük. Kihűtjük, és felszeletelve tálaljuk.

Tipp: a fehérjehab hűtőben tárolva elfolyósodhat, ezért érdemes frissen készíteni és fogyasztani.

https://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.