Rákóczi-túrós pite

Rákóczi-túrós pite

Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához
15 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet só
7 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tejföl
1 késhegynyi szódabikarbóna
a vaksütéshez:
lencse vagy kerámia sütőgolyó
a töltelékhez:
40 dkg túró
10 dkg cukor
2 dkg búzadara
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
a tojáshabhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
továbbá:
sárgabaracklekvár

A sóval, a szódabikarbónával és a cukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a tojássárgáját és a tejfölt hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát hűtőben, letakarva pihentetjük legalább 30 percet. Ezután 2 réteg folpack között egyenletes vastagságú, kerek lappá nyújtjuk. A hullámos szélű piteformát kivajazzuk, majd a tésztát óvatosan belenyomkodjuk. Sütőpapírral letakarjuk, száraz lencsével vagy sütőgolyóval megszórjuk. 180 fokon 10 percig sütjük, vagy amíg a széle barnulni nem kezd.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, belekeverjük a többi hozzávalót. Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a sütőgolyókat és a sütőpapírt. Megkenjük a lekvárral, a túrós masszát ráöntjük, és a süteményt további 30 percig sütjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, végül a keményítőt is beledolgozzuk. A habot a kisült tésztára halmozzuk, kanállal csúcsosra igazgatjuk. Szakácsfáklyával a kívánt színűre karamellizáljuk, ennek hiányában a sütőbe visszatolva aranybarnára sütjük.

http://babette-babettefz.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.