Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Főételek, köretek  //  Petrezselymes metélt
Kifőztük Gasztromagazin

Petrezselymes metélt

2012. február 07.
Petrezselymes metélt

Hozzávalók

 • 10 dkg liszt
 • 1 közepes tojás
 • 1 evőkanál olaj
 • szárított petrezselyemzöld
 • pici só
 • víz
 • A tálaláshoz
 • vaj vagy olaj
 • kevés friss petrezselyemzöld

Elkészítés

 1. Petrezselymes metélt

  Ha van aprítógépünk, a tésztát annak segítségével is összekeverhetjük, de nyújtótáblán, hagyományosan is összegyúrhatjuk a tésztát.

  Hagyományosan: A lisztet a nyújtótáblára mérjük, közepén lyukat képzünk, beleütjük a tojásokat, hozzátesszük a sót, petrezselymet és az olajat, kézzel összegyúrjuk. Kellhet hozzá még némi víz is, hogy ruganyos tésztát kapjunk.

  Aprítóval: a tojásokat a gép tartályába ütjük, hozzáöntjük az olajat, a sót, a petrezselyemzöldet, néhány másodperc alatt összedolgoztatjuk. Belemérjük a lisztet is, újabb néhány másodperc múlva kicsit morzsás állagúan rendelkezésünkre is áll a tészta, tehetjük a nyújtótáblára. Bevizezzük a kezünket  és összegyúrjuk. Itt is érvényes az előzőleg írt dolog, miszerint kellhet még egy kicsi víz, de vigyázzunk, nehogy túl puha legyen a tészta, mert akkor ugyan könnyű kinyújtani, de főzés után szétmállik.

  A kész tésztát folpackkal csomagoljuk be, hagyjuk minimum fél órát pihenni. Akinek van tésztagépe, a szokásos módon járjon el vele, egyébként a következők szerint. Amikor hozzákezdünk, vágjuk a tésztát kisebb gombócokra, könnyebb lesz vele bánni: pl. a 20 dkg-os adagot háromfelé osztjuk. Egyet hagyjunk elöl, a többit csomagoljuk vissza, nehogy kiszáradjanak! A gombócot tegyük az enyhén lisztezett nyújtótábla közepére, és középről kifelé kezdjük nyújtani. Az elején kicsit nehezebben indul, később gyorsabban nyúlik, vékonyodik. Szabály, hogy sosem szabad csak a szélén nyújtani, mindig középről indul a nyújtófa, lehetőleg egyenletes nyomással halad kifelé. Időnként újra kell lisztezni a tészta tetejét és a deszkát is. Akkor jó, ha a tésztát fény felé tartva kicsit átlátszó lesz. Akkor késsel metéltnek szabjuk, pici liszttel megszórjuk, konyharuhára tesszük szikkadni. Ugyanígy járunk el a többi gombóccal is.

  A főzéshez nagy lábosba vizet forralunk, sót szórunk bele, kb. 2 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.

  Olvasztott, petrezselymes vajra szedjük, óvatosan összerázzuk.

  http://katakonyha.blogspot.com

  KataKonyha további receptjeiért katt IDE.

   

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!