Már 8150 recept az oldalunkon

Kezdőoldal  //  Receptek  //  Hideg-meleg előételek, büféasztal  //  A húsvéti sonka főzése
Kifőztük Gasztromagazin

A húsvéti sonka főzése

2012. április 03.
A húsvéti sonka főzése

Hozzávalók

 • 1 egész, lehetőleg hagyományosan füstölt sonka
 • 1 fej vöröshagyma
 • 1 fej fokhagyma
 • 20-30 szem fekete bors
 • 2-3 babérlevél
 • néhány szem szegfűbors
 • néhány szem borókabogyó
 • só ( ha szükséges )

Elkészítés

 1. A sonka főzésénél néhány dologra oda kell figyelnünk. Egész darabot csak nagy család számára főzünk, de ez az eljárás darabolt sonkához és füstölt tarjához is használható.

  A hagyományosan füstölt, szikkadt sonkát éjszakára beáztatjuk. Ha nagyon sós (ez látszik a sonka felületén is), akkor egy evőkanál sót teszünk az áztatóvízbe, mert csak így tud alaposan kioldódni belőle a fölösleg. Ilyenkor új, sózatlan vízben tesszük fel főni. A gyorspácolt, vákumfóliás sonkát legfeljebb 1-2 órára áztatjuk be.
  A sonkát kis lángon főzni kezdjük az áztatóvízben, 2-3 óránál nem kell hamarabb felforrnia. Mellétesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, a fekete borsot, a szegfűborsot, a borókabogyót és a babérlevelet. Lefedve hagyjuk felforrni. Ekkor egészen kicsire vesszük alatta a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön a víz. 5-6 kilós egész sonkát további egy, legfeljebb másfél órán át főzünk. Kisebb daraboknak rövidebb idő is elég.
  A szükséges idő letelte után elzárjuk a lángot, és a főzővízben, lefedve hűlni hagyjuk. 3-4 óra múlva hideg vízbe tesszük, hogy teljesen kihűljön. Éjszakára hűtőbe rakjuk – természetesen gondosan becsomagolva, nehogy minden átvegye az illatát –, és másnap fölszeleteljük a megdermedt sonkát. Biztosan nem maradt nyers, még ha nem is esik szét szálaira.

  Tipp: nagyon finom a hosszú késsel felszúrt, szép szál száraz házikolbásszal megtöltött füstölt tarja, azt is ilyen módon lehet megfőzni. A sonka főzőlevét ne öntsük ki, sokféle ételhez használható. Főzhetünk tojást is benne, finom, enyhén füstös ízt kap tőle.

  http://jokaja.hu/

  Jókaja további receptjeiért katt IDE.

   

__________________

__________________

 Partnereink

Kifőztük magazinok

Regisztráció

*
*
*
*
*
*

A (*) jelölt adatokat kötelező megadni!