Sárgarépás kenyér

Sárgarépás kenyér

Hozzávalók 29×16 cm-es formához
40 dkg BL80 kenyérliszt
5 dkg zabliszt
5 dkg Graham-liszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál méz
3 kávéskanál só
2 evőkanál olvasztott, langyos vaj
kb. 2,5 dl langyos víz
15 dkg reszelt sárgarépa
20 dkg pirított magkeverék (napraforgómag, szezámmag)
5 dkg pirított, durvára darabolt dió
a forma kenéséhez:
kevés zsiradék

Az élesztőt elkeverjük 1 dl folyadékkal, kb. 10 dkg liszttel és a mézzel. (Ezeket a már kimért hozzávalókból vesszük el.) A kovászt letakarva, langyos helyen kelesztjük, amíg fel nem bugyog; ez kb. 1 óra. Ezután hozzáadjuk a többi alkotórészt, majd rugalmas tésztát dagasztunk. A végén beledolgozzuk a sárgarépát, a darabolt diót és – 3 evőkanál kivételével – a magkeveréket is. A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán kilapogatjuk belőle a levegőt, és a sütődoboz méretéhez igazítva hosszúkásra formázzuk. A formát vékonyan kikenjük zsiradékkal, és megszórjuk a félretett magkeverék nagyobbik részével. Beletesszük a formázott tésztát, a tetejét kissé megvizezzük, és rászórjuk a maradék magot. Jól lenyomkodjuk, hogy sülés után ne peregjenek le róla. A tésztát letakarva 20-30 percig ismét kelni hagyjuk, majd forró, gőzös sütőben 40-50 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp: a kenyér belseje a sárgarépának köszönhetően szaftos, puha marad. A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől, valamint a sárgarépa nedvességtartalmától függően.
A magokat és a répát beledolgozhatjuk hagyományos receptből készült kenyerünkbe is; ahogy ebben az esetben is, a dagasztás végén kell hozzátenni.

http://babette-babettefz.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(3)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.