Semlor – svéd fánk

Semlor – svéd fánk

Semlor – svéd fánk

Hozzávalók 12 db-hoz
42 dkg liszt
4 dkg cukor
1 nagy csipet só
2 teáskanál őrölt zöld kardamom
2,5 dl tej
8 dkg vaj
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
a kenéshez:
1 tojás
1 teáskanál víz
a töltelékhez:
20 dkg marcipán
3 dl tej
4 dl tejszín
a tetejére:
porcukor

A vajat és a tejet addig melegítjük, amíg a vaj teljesen fel nem olvad. Belemorzsoljuk és feloldjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük. A lisztet, a cukrot, a sót és a kardamomot robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a tejes elegyet, majd a dagasztókarral ruganyos tésztát készítünk. Letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre (kb. 72 g-os darabokra) osztjuk. Egyesével gömbölyítjük, és mindet sütőlapra sorakoztatjuk. Letakarva további 20-25 percet kelesztjük. A tetejüket megkenjük a vízzel felvert tojással, és 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A fánkok kalapját levágjuk, a belsejüket kissé kikaparjuk, a tésztát félretesszük. A tejet felmelegítjük, belemorzsoljuk a marcipánt, majd kis lángon addig főzzük, amíg a marcipán fel nem olvad. A tűzről levéve beleforgatjuk a kikapart tésztát, és miután kihűlt, a fánkokba töltjük. A tejszínt habbá verjük, a csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk. A krémmel töltött fánkokra nyomjuk, végül visszarakjuk a kalapokat. Porcukorral megszórva tálaljuk, vaníliakrémet is kínálhatunk mellé.

https://varosikonyha.blog.hu

A habnyomófej-készletet a Cookori.com biztosította, további infóért katt IDE.

Könyvjelzőkhöz(1)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.