Stefánia zsúrtorta

Stefánia zsúrtorta

Stefánia zsúrtorta

Hozzávalók 24×36 cm-es tepsihez, 16 szelethez
a tésztához:
6 tojás
1 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
6 evőkanál barnarizs-liszt (8 dkg)
6 evőkanál olaj
6 evőkanál víz
a kenéshez:
olaj
a krémhez:
5 tojás
2,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
20 dkg étcsokoládé (81% kakaótartalmú)
2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál rum
1 evőkanál vaníliakivonat
25 dkg puha vaj
a tálaláshoz:
cukrozatlan kakaópor
por édesítőszer

A krémhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, félretesszük. A tojást az édesítőszerrel folyamatosan kevergetve, vízgőz fölött kissé besűrítjük, majd a gőzről levéve robotgéppel habosítjuk legalább 10 percig. Hozzádolgozzuk a csokoládét, a kakaóport, a vaníliát és a rumot, végül a vajat is. Félretesszük.
A piskótához robotgéppel 8 perc alatt habosra verünk 3 tojást 1/2 dkg édesítőszerrel, belecsurgatunk 3 evőkanál vizet és 3 evőkanál olajat, további 2 percig verjük, majd beleszitálunk, és óvatos mozdulatokkal belekeverünk 3 evőkanál rizslisztet. A sütőpapírt bevizezzük, a tepsibe simítjuk. Vékonyan megkenjük olajjal, ráöntjük a tésztát, elegyengetjük. 180 fokon 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A munkafolyamatot a maradék hozzávalókkal megismételjük.
Mindkét lapot 3-3 egyforma darabra vágjuk. A krémet 7 részre osztjuk. A lapokat betöltjük, majd legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a vajas krém megdermedjen. A lehűlt sütemény magasságát megmérjük, és a betöltött piskótát 4 pontosan akkora részre vágjuk, amekkora a betöltött tészta magassága. Minden vágott felületüket megkenjük csokoládékrémmel, és 2-2 tésztacsíkot egymásnak ellenkező mintával (fekvő-álló) egymás mellé teszünk. A tetején elsimítjuk a csokoládékrémet, majd a maradék 2 tésztacsíkot is rátesszük, ügyelve, hogy a minták pont ellenkezőleg legyenek, mint ahogy az alsó sorban voltak. Minden oldalát bevonjuk csokoládékrémmel, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük. Kakaóporral és édesítőszerrel meghintve tálaljuk.

Tipp: a sütemény összesen 220 g lassú felszívódású szénhidrátot, 16 szeletre vágva szeletenként 14 g szénhidrátot tartalmaz.

https://szepsegtar.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(3)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.