Tejfölös eperfagylalt

Tejfölös eperfagylalt

Hozzávalók

a vaníliakrémhez:

2 tojássárgája

3 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer

3 dl lassú szénhidrátú „tej” – „csillagtej”

3/4 vaníliarúd kikapart magjai

4 dkg barnarizs-liszt

1 dkg zselatinlap

továbbá:

50 dkg zsíros tejföl

1 biocitrom finomra reszelt héja

továbbá:

friss eper

Cointreau likőr (elhagyható)

 

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A krémhez a tojássárgáját a vaníliával és az édesítőszerrel kihabosítjuk. A lassú szénhidrátú tejből 2 dl-t csípősre melegítünk, majd belevegyítjük a tojássárgáját és a maradék lassú szénhidrátú tejjel csomómentesre kevert barnarizs-lisztet. Közepes lángon, folytonos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük, beletesszük a kinyomkodott zselatint, és addig keverjük, amíg a zselatin fel nem oldódik. Kihűtjük, és beleforgatjuk a citromhéjjal elkevert tejfölt.

Az epret megmossuk, megpucoljuk, apró darabokra vágjuk, 1-2 evőkanál likőrrel meglocsoljuk, pár órát állni hagyjuk.

A masszát jéghidegre hűtjük, akár a fagyasztóba is tehetjük 1/2-1 órára, hogy a fagylaltgép könnyebben tudjon a kész masszából krémet készíteni. A fagylaltgépet bekapcsoljuk, a masszát a már járó, kavaró gépbe öntjük, és addig kavartatjuk vele, amíg krémes massza nem lesz. Amikor elkészült, belekeverjük az epret, és fagylaltos kanállal gombócolva tálaljuk.

Tipp: A fagylaltgép tartályát minden használat előtt legalább 8 órára tegyük mélyhűtőbe, majd a krémet mindig a már járó, kavaró gépbe öntsük, különben a műanyag keverőlapát a tartály falára ráfagyott krémtől eltörhet. Ha a gép már megfelelő állagú krémet kevert a fagylaltalapból, kapcsoljuk ki, a kész fagylaltot szedjük tálba, és légmentesen lezárva tegyük hűtőbe. 1 óra múlva vegyük ki, tálcára készítsünk belőle fagylaltgömböket. Fedjük le fóliával, tegyük mélyhűtőbe, majd pár óra múlva a jéggé fagyott gömböket szedjük nagyobb dobozba. Így tárolva bármikor tudunk belőle szedni, nem kell megvárni, amíg kanalazhatóvá olvad.

https://szepsegtar.blogspot.com

 

Könyvjelzőkhöz(2)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.