Tejszínes amaretto-torta

Tejszínes amaretto-torta

Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához
a piskótához:
2×7 dkg liszt
2×7 dkg étkezési keményítő
2×1/2 kávéskanál sütőpor
2×10 dkg cukor
2×4 tojás
2×1 evőkanál olaj
2×1 csipet só
a töltelékhez:
3,5 dl habtejszín
3 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló (12 g)
5 evőkanál amaretto likőr
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
5 dkg aszalt vörös áfonya
továbbá:
3 evőkanál őszibaracklekvár
a bevonáshoz:
10 dkg vaj
5 evőkanál porcukor
1 evőkanál habtejszín
a díszítéshez:
kandírozott narancs- és citromhéj
aszalt vörös áfonya

A piskótát 2 adagban készítjük el. 7 dkg lisztet 7 dkg étkezési keményítővel, 1/2 kávéskanál sütőporral és 1 csipet sóval elvegyítünk. Habosítani kezdünk 4 tojásfehérjét, közben fokozatosan hozzáadunk 10 dkg cukrot. Egyesével beledolgozunk 4 tojássárgáját, majd 1 evőkanál olajat, végül belekeverjük a száraz hozzávalókat. Sütőpapírral bélelt, 20×32 cm-es tepsibe öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük. A másik piskótával ugyanígy járunk el.
A kihűlt lapokból 1-1 20 cm átmérőjű kört vágunk ki. A leeső piskótát – egy kb. 5×20 cm-es tésztacsík kivételével – tálba morzsoljuk, a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A morzsából, a likőrből, a kandírozott citrushéjakból és az áfonyából a tejszínhabbal összeállítjuk a tölteléket. Az egyik piskótalapot tortatálra tesszük. Megkenjük a lekvár felével, ráhalmozzuk a tölteléket. Egyenletesen eloszlatjuk, és kissé tömörítjük. A másik piskótalapot megkenjük a maradék lekvárral, majd ezzel a felével a töltelékre borítjuk. A bevonathoz a vajat kihabosítjuk, fokozatosan beledolgozzuk a porcukrot, végül a tejszínnel simára keverjük. Bevonjuk a torta oldalát és tetejét, kandírozott gyümölcshéjjal és vörös áfonyával díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Tipp: a felesleges tésztacsíkot magában elfogyasztjuk, vagy más desszertek készítéséhez használjuk fel.

https://konyhaninnenkertentul.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.