Tökös-mákos rétes

Tökös-mákos rétes

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók
a tésztához:
40-45 dkg liszt
2-2,5 dl langyos víz
1,5 teáskanál 20%-os ecet
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
a töltelékhez:
60 dkg gyalult sütőtök
30 dkg őrölt mák
15-20 dkg porcukor
5-10 dkg mazsola
reszelt citromhéj
a kenéshez:
3 tojás
2 dl tejföl
1 dl olaj
1/2 dl tej
a tálaláshoz:
porcukor

A vízhez adjuk az ecetet, az olajat, a sót, alaposan elkeverjük, és a liszthez öntjük. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől. 2 cipót formálunk belőle, mindkettőt átkenjük olajjal, és edénnyel letakarva 1 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot elkeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, és beleforgatjuk a sütőtököt. A tészta kenéséhez felverjük a tojást, belekeverjük az olajat, a tejfölt, a tejet. Az egyik cipót lisztezett, nagyobb terítőn kinyújtjuk, a vastagabb szélét letekerjük. A tésztalapot átkenjük a tojásos keverékkel, megszórjuk a tökös-mákos töltelék és a mazsola felével. 2 oldalról, a terítő segítségével feltekerjük. Olajjal átkent tepsibe tesszük úgy, hogy a tepsi hosszúságának megfelelő rudakat vágunk. A tetejüket is átkenjük a tojásos keverékkel. Így járunk el a másik cipóval is. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a rétest. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.

http://izeskalandok.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.