Túróruditorta

Túróruditorta

Hozzávalók 20 cm-es kapcsos tortaformához

az alaphoz:
12 dkg zabkeksz
5 dkg étcsokoládé
6 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
50 dkg túró
5 evőkanál házi vaníliás cukor
6 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
4 dl habtejszín
2 zacskó zselatinfix (40 g)
a csokoládés réteghez:
5 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál olaj
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé + 1,5 evőkanál olaj

A zabkekszet és az összetördelt csokoládét késes aprítóban megdaráljuk. Villával összedolgozzuk az olvasztott vajjal, a sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
A krémhez a tejszínt habbá verjük, és félrerakjuk. A túrót a tejföllel és a reszelt citromhéjjal robotgéppel összekeverjük, beleszórjuk a zselatint, és még 1 percig tovább dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, végül óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A krém felét ráöntjük a kekszes alapra, és az egészet a mélyhűtőbe tesszük.
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládés réteg hozzávalóit, simára keverjük, és a megszilárdult túróra simítjuk. Újabb 10 percre a mélyhűtőbe tesszük.
A megszilárdult csokoládéra öntjük a maradék túrós krémet. A tortaformát párszor a konyhapulthoz ütögetjük, hogy a légbuborékok távozzanak, majd a tortát újra visszatesszük a mélyhűtőbe.
Gőz fölött felolvasztjuk a 10 dkg étcsokoládét a 1,5 evőkanál olajjal, simára keverjük, és a torta tetejére öntjük. A szélénél mehet bővebben, így itt-ott lecsurog majd egy kicsit. A jéghideg krémen néhány pillanat alatt megszilárdul, ezután a tortát akár tálalhatjuk is, de ha pár órára a hűtőszekrénybe tesszük, az csak jót tesz neki.

http://szepsegtar.blogspot.com

Nem kommentelhető bejegyzés.