Túrós tiroli rétes

Túrós tiroli rétes

Túrós tiroli rétes

Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg vaj
25 dkg liszt + 10 dkg a nyújtáshoz
2,5 dl hideg víz
1 nagy evőkanál ecet
1 kávéskanál só
a töltelékhez:
50 dkg túró
10-15 dkg cukor
2 tojás
mazsola
reszelt citromhéj
zsemlemorzsa
a tetejére:
tojás
porcukor

A vajból és a lisztből elveszünk 5-5 dkg-ot. A 20 dkg vajat az 5 dkg liszttel összegyúrjuk, tömbbé formázzuk, és hűvös helyre tesszük. Az 5 dkg vajat a sóval együtt a 20 dkg liszthez adjuk, és elmorzsoljuk. A vízben elkeverjük az ecetet, és a liszthez öntjük. Tésztává dolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől. Letakarva 15-20 percig pihentetjük. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. A lisztes vajat egyenletesen a tésztára kenjük, és feltekerjük. A tekercset lelapítjuk, a két végét középre, majd az egészet félbehajtjuk. 15-20 perc pihentetés után kinyújtjuk, majd 3 rétegűre hajtjuk; ez utóbbi műveletet még kétszer – az előzőek szerint – megismételjük.
A töltelékhez a túrót a tojások sárgájával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával elkeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, és a túróba forgatjuk. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra, kb. 35 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk, és hosszában elfelezzük. A csíkok közepét hosszában megszórjuk zsemlemorzsával, és ráhelyezzük a tölteléket. A tésztát mindkét oldalról a töltelékre hajtjuk úgy, hogy az oldalak fedjék egymást. A szélét a vágásnál megkenjük tojással, hogy sülés közben ne nyíljon szét, majd a tetejét is átkenjük. 190 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Langyosan, szeletekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

http://izeskalandok.blogspot.com

Könyvjelzőkhöz(0)

No account yet? Register

Nem kommentelhető bejegyzés.