Vaníliás keksz

Vaníliás keksz

Hozzávalók
23 dkg vaj
17 dkg cukor
1 M-es tojás
1 csipet só
42 dkg liszt
1 késhegynyi vaníliapor vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
a nyújtáshoz:
10-15 dkg liszt

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzádolgozzuk a tojást, majd a sót, a lisztet és a vaníliát. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk. Az első adagot 2 ív sütőpapír között 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Levesszük a sütőpapírt a tetejéről, és bőven megszórjuk liszttel, annyira, hogy a tészta felülete fehér, lisztporos legyen. A virágmintás nyújtófát erősen rányomva végigtoljuk rajta, ügyelve, hogy a tésztát ne nyújtsuk vele. Tetszőleges mintázóval kiszúrjuk, és a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 200 fokos sütőben 7-8 percig sütjük – ha tovább hagyjuk a sütőben, a tészta megpirul, de kihűléskor ropogósabb, keményebb textúrájú lesz. Pár percig a sütőlapon hagyjuk, majd kiszedjük, hagyjuk teljesen kihűlni. A többi adag tésztával is ugyanígy járunk el, ügyelve, hogy a mintázó használata előtt a kinyújtott tészta felületét mindig bőségesen szórjuk meg liszttel, hogy a mintázó apró mélyedéseibe a tészta ne ragadjon bele.
A süteményt kekszesdobozban tároljuk.

https://szepsegtar.blogspot.com

A virágmintás nyújtófát a Cookori.com biztosította, további infóért katt IDE.

Nem kommentelhető bejegyzés.