Whiskys-tonkababos pite minden földi jóval

Whiskys-tonkababos pite minden földi jóval

Hozzávalók 36 x 13 cm-es szögletes vagy 20 cm-es kerek piteformához
az alaphoz:
12,5 dkg liszt
5 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
2 cm vaníliarúd
1 tojás
1 csipet só
a vaksütéshez:
kerámiagolyó, száraz hüvelyes vagy rizs
a krémhez:
1 dl habtejszín
1/2 dl whisky
1 teáskanál méz
1 tonkabab
10 dkg étcsokoládé (60% kakaótartalmú)
2,5 dkg puha vaj
továbbá:
10-15 dkg magkeverék

A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük a felkockázott vajat, a sót és a vaníliával finomra őrölt porcukrot. Az ujjbegyünkkel morzsalékossá dolgozzuk. Beleütjük a tojást, és gyors mozdulatokkal sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formázzuk, folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetjük. A tésztát átgyúrjuk, majd vékonyan lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a sütőformába engedjük. A széleken és a sarkokban eligazgatjuk a tésztát, végül a forma tetején végiggurítjuk a nyújtófát, ezzel levágva a felesleges részeket. A közepére azonos méretű sütőpapírt helyezünk, ezt kitöltjük pitesúllyal. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük, majd a nehezéket és a papírt eltávolítva további 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Közben a tejszínt összeforraljuk a whiskyvel, a mézzel és a finomra reszelt tonkababbal. Az elegyet több részletben a felaprított csokoládéra öntjük, és simára keverjük. Utoljára adjuk hozzá a vajat. A selymes csokoládéganache-t a kihűlt pitébe töltjük, és tálalásig hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt magkeverékkel díszítjük.

http://www.katucikonyha.hu

http://cookori.com/

Nem kommentelhető bejegyzés.